Effektiv

Postat den: 2012-11-28 @ 23:39:36 | | Kommentarer (1)

Idag har jag varit ganska effektiv! Red dressyr + motion på Valle och Smidde och longerade Adino och Venise. Så alla utom Pilen har gjort något idag. Det känns bra!
På lördag blir det till att köra provlopp igen (om vädret tillåter..)
med Laxen. Samt kanske dra med någon av mina upp till banan, vi får se. 
 
Idag kom det snö här hemma också. En hel del! Så jag hoppas den stannar nu så man kan börja träna hästarna i snön. Det vore super. 
 
Det var väl allt jag kom på för denna stunden. 
Förslag på vad jag ska skriva om?
 
Finaste Bro Pilen <3

Dressyr & mörkerkörning

Postat den: 2012-11-27 @ 00:08:27 | Allmänt | Kommentarer (0)

Adino har idag gått ett dressyrpass, dock inte med mig på ryggen utan en god vän till mig. Han såg riktigt fin ut! Trots att ryttarn blev uppslängd i mjukisbyxor och tennisskor. Så lite mer sådant blir det med honom.

Senare på eftermiddagen var jag ut med Venise i mörkret och körde. Fy tusan för detta mörker! Man hinner ju knappt gå utanför dörren innan det slår till.. Tur det finns pannlampor säger jag bara!


Provlopp!

Postat den: 2012-11-25 @ 12:06:00 | | Kommentarer (2)

Igår (lördag) körde jag mitt första provlopp, tillsammans med "Laxen". Det gick hur bra som helst och vi kryssade oss fram bland de andra och var 5 i mål.. Inte för att det spelar någon roll i provlopp, men kul var det! 
Så nu ska jag köra lite mer sådana lopp sen blir det en anmälning till licensen! 
Körde även Adino igår när jag kom hem från Romme och mamma körde Smidde. Det blev en motionstur och de såg fina ut båda två. 
 
Lax Erik och jag i värmningen =)

Alla tränade

Postat den: 2012-11-22 @ 19:26:07 | | Kommentarer (0)

Idag har alla blivit tränade förutom lille Bro Pilen. Jag körde Valle innan jag åkte iväg till skolan, han kändes helt okej. Körde bara en lugn motionsrunda med honom. Smidde var också ut för vagn.
   När jag sedan kom hem igen så hade mamma longerat Adino, så jag borstade av Venise och longerade henne också när jag ändå var i stallet. 
    Adino hade varit mjuk och fin sa mor. Venise därmemot var lite stelare i vänster varv i volten, så det får bli lite mer mjukgörande övningar framöver med henne. 
Har ni några speciella övningar ni gör med hästarna för att få dem mjuka i sidorna?
 
 
Det var väl allt för idag :) 
En bild på Smidde från i somras. Väldigt lättlärd herre.
 

 
 

Adino

Postat den: 2012-11-22 @ 19:12:14 | | Kommentarer (0)

Har nu leasat en fin varmblodsvalack vid namn Adino Rich. Helt okomplicerad och jättemysig att ha att göra med. 
Han är efter Smasher. Samma fader som Smidde, vilket också märks till en viss del i psyket. Båda två är lika snälla att hålla på med. Så jag hoppas att jag kan få honom i form igen, för det är en riktigt duktig häst! Har gjort fina lopp så jag tycker att han är lovande. 
 
Bild från Åby vid en av hans segrar
 
 

 sadel

Postat den: 2012-11-21 @ 16:13:00 | | Kommentarer (0)

Här kommer bild på min träningssadeln. Den väger nog omkring 3-3,5kg tror jag.

På väg till Sthlm!

Postat den: 2012-11-21 @ 16:01:00 | | Kommentarer (0)

Sitter just nu i bilen påväg till min hemstad Stockholm. Ska dit på en föreläsning om hur man kommunicerar med djur. Har inga förväntningar, men det kanske är lärorikt. 
 
Red för övrigt Venise idag i ett par lugna intervaller och hon kändes jättefin. Så det är nog bara att jobba på med henne nu ett tag framöver. Såg att det fanns rätt så dåligt med lopp i hennes klass som passar henne nu på hösten.. Men något ska vi väl kunna gå ut i hoppas jag. 
Tänkte lägga upp en bild på sadeln jag rider i hemma när jag tränar. Men den kommer i ett annat inlägg!
 
Ha det bra och sköt om era hästar :)
 

Hur jag tränar

Postat den: 2012-11-19 @ 22:35:00 | | Kommentarer (2)

Fick en kommentar om att jag skulle skriva lite om hur jag tränar för montén, så jag tänkte, självklart kan jag skriva om det!
 
När jag började med montén så tränade jag inte alls på något gym eller hemma. Jag bara red hästarna här hemma. Vilket också syntes och kändes i banjobb/lopp jag red. Jag blev trött efter 1500 meter och började rida lätt bara för att jag inte orkade hålla upp mig själv. Vilket är helt fel! Det är skadligare för hästen samt att den kan börja ge fan i att springa. (Vssa kanske är tvärtom, men jag har inte stött på någon sådan häst ännu)
   Nu på senare tid har jag dock insett hur viktigt det faktiskt är att man som ryttare har tillräckligt starka benmuskler för att kunna stå ett helt lopp utan att störa hästens rörelser. Men, det är inte bara benmuskler man måste ha.. Det är både ben,rygg,mag samt armmuskler. Så i princip alla muskeler spelar in.
 
Hur tränade jag så jag kom dit jag är idag då?
Jo, jag började gymma tillsammans med min mor på det lokala gymet där jag bor. Körde till en början mycket konditionsträning på springband samt crosstrainer och även cykelintervaller. Utöver det så jobbade jag mycket med statisk träning, exempelvis plankan, stå i 90grader mot en vägg etc etc. Jag slutade också med att dricka läsk och käka godis, vilket gav resultat. Jag blev piggare och kände mig starkare. 
Samtidigt som jag gjorde allt detta, så red jag intervaller varannan dag med montésadeln, inte i nå höga farter, men så pass att man står stadigt och kan hålla en bra balans i korta läder. Och det hjälpte mig verkligen att hitta Mitt sätt att stå i sadeln! Så jag rekommenderar att rida mycket i montésadel så att man vänjer sig. 
 
Men jag kan ärligt säga att det är i år som jag har utvecklats mest! Har blivit starkare och känner att jag orkar. Känner man i ett lopp att man inte orkar stå, så tror jag att hästen också känner av det och början då ge fan i att ta i. Men, man lär så länge man lever och man måste rida banjobb och lopp för att få rutin. Jag har nu ridit över 30lopp (inte så jäkla mycket, jag vet) och har fortfarande mycket kvar att lära, men jag är på god väg. 
Har man då en bra grund att stå på träningsmässigt så kan man bara gå framåt i utvecklingen. Enligt mig :)
 
Några tips på träningssätt
  • Cykelintervaller - ta en cykel hemifrån eller på gymet och kör intervaller. Lite tyngre någon minut, lätta sedan av. Gör samma moment om och om igen, tills du känner att det riktigt bränner i benen. (Höjer mjölksyrenivån till slut)
  • Knäböj - vanliga hederliga knäböj
  • Utfallssteg
  • Plankan - Stå så länge du orkar och pusha dig själv till det yttersta! Tro mig, det funkar. 
  • Konditionsträning - Välj själv vad du gör. Gå, cykla vanligt, ut och jogga. Det finns mängder med alternativ.
  • Samt rid så mycket det bara går! helst i montésadel också. 
 
Det var lite grann om hur jag har tränat mig till dit jag står i dag. Hoppas det var läsvärt och att det kanske hjälper någon. :)
 
Såhär såg min sits ut från början, för 2? år sedan. Träning gör skillnad!
 
Valle & jag i somras under ett intervallpass.
 
Banjobb med Inspire Launcher inför kval.
 
Denna bild är från i Augusti när Venise och jag vann ett B-montélopp, så det är lite kul att se hur mycket man själv har utvecklats på så kort tid ändå!
 
 
 

Träning & motivation

Postat den: 2012-11-18 @ 22:25:39 | | Kommentarer (1)

Hur tränar ni som rider monté? styrka? kondition? mjölksyreträning kanske?

jag kör på alltihop, dock inte samtidigt. Men det behövs verkligen! har jag inte ridit eller tränat på ett par dagar känner jag på en gång att det blir jobbigare.
nån som känner likadant?Ridning + Longering

Postat den: 2012-11-18 @ 20:44:56 | | Kommentarer (1)

Idag var det ett ridpass och två longeringspass som stod på agendan. Ridturen blev inte så jättelång, men givande. Longerade sedan både Valle och Venise för att mjuka upp dem i sidorna. Venise var något duktigare än den andra galningen som lekte unghingst. 
 
I torsdags var jag iväg med Venise och startade på Gävle, 1640auto. Kom iväg bra från start, hamnade andra utvändigt bakom en av favoriterna och tänkte då "Yes, nu blir vi sämst 4a." Men när jag ryckte tussarna 600 kvar så bara gled hon ut två spår utan förvarning och släppte fram de bakomvarande ekipagen.. Så där rök den placeringen. Kanske var för att utgången var precis där? Vad vet jag.. Skumt i alla fall. Efteråt när jag fick ner henne igen så gick hon som ett skott. Men hade då redan tappat alldeles för mycket, men gick 16,2 i alla fall. Det har hon inte gjort på riktigt länge, så träningen börjar ta sig i alla fall. Något positivt!
Så nu är det bara träna på och leta nya lopp.
 
Bild från montédagen på Solvalla i höstas. Lite suddig, men kul att se hur hon såg ut när hon kom till mig.
 
 

Tillbaka till startsidan